donderdag 2 mei 2013

Aan wie is de Torah gegeven?


Exo 12:37  Daarna trokken de Israelieten op van Raamses naar Sukkot, ongeveer zeshonderdduizend man te voet, ongerekend de kinderen. Exo 12:38  Ook trok een menigte van allerlei slag met hen mee; en kleinvee en runderen een zeer talrijke veestapel.

Niet alleen Israel werd uit genade weggevoerd uit Egypte door geloof (geloof dat het bloed van het lam aan de deurpost hen zou redden van de doodsengel) maar ook een menigte van allerlei slag. Deze mensen voegde zich vrijwillig bij Israel en werden ook uitgeleidt.

Het is ook deze menigte die voor Sinai stonden samen met ALLE stammen van Israel. Niet zoals men vaak zegt de Joden alleen. Judah was immers maar een van de twaalf stammen. Zo is de wet ook niet gegeven aan de Joden alleen…. Niet alleen aan Judah maar aan alle stammen EN de menigte van allerlei slag. De groep die later de vreemdeling en bijwoners werd genoemd.

De Torah is dus gegeven aan alle stammen van Israel EN de menigte van allerlei slag.

De reactie van iedereen aanwezig?

Exo 19:7  Toen kwam Mozes en ontbood de oudsten van het volk en legde hun al deze woorden die de Here hem geboden had, voor. Exo 19:8  En het gehele volk antwoordde eenparig: Alles wat de Here gesproken heeft, zullen wij doen. En Mozes bracht de woorden van het volk weder aan de Here over.

Aanbod en aanvaarding. 
Overeenkomst. 
Verbond of huwelijksvoltrekking zou je kunnen zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten